be nyheder
Der har været fart på, siden Erik Kønigsberg som 28-årig startede egen virksomhed. Derfor var det passende for billederne til historien om de sidste fyrre år at sætte ham stævne hos Viborg Kart Park.

 

40 år i overhalingsbanen

Det er ”farvel til autopilot”, når man etablerer sig med egen virksomhed. Lidt ligesom man kender det fra motorsporten, skal man lynhurtigt være klar til at geare op og ned, vinde og tabe. Det kan vores direktør, Erik Kønigsberg, tale med om. Denne midsommer er det fyrre år siden, han blev selvstændig.

Erik tror selv, at det var mistro på hans skolemæssige evner i dansk, der blev hans brændstof til at bevise sit værd og starte virksomhed. Han kunne heldigvis regne og bruge hænderne, så da en læreplads som elektriker bød sig hos O.F. Mortensen i Viborg, slog han til.

Fart over feltet
Året var 1970, og radiostationer verden over spillede Simon & Garfunkels megahit, Bridge over Troubled Water. En passende titel på 18-årige Eriks mission, der løbende tog til i fart. Både under de fire års læretid, hvor Erik samtidig fungerede som lokalformand for branchens lærlingeforening, og hvor han ellers siden engagerede sig for fagets skyld.

Det har han fx gjort gennem bestyrelsesarbejde for Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten, hvorfor hans navn også klinger velkendt ud over Viborgs bygrænser. – Senest sidder han med i det lokale uddannelsesudvalg under Mercantec.

Som nyuddannet fik Erik ansættelse hos maskin- og beholderfabrikken i Viborg, Brdr. Christensen. Men efter bare et enkelt år skulle der ske noget mere for den ambitiøse Erik. Han flyttede til Århus for at læse til installatør og fortsatte derfra direkte til værnepligten. Den foregik på Flyvestation Aalborg, hvor han fik en forkærlighed for flytypen, F-104 Starfighter, afslører han med et drenget smil.

Efter ni måneder i det nordjyske tog Erik igen fat på at læse. Studiet, Merkantil el, skulle ruste ham til at løse projekteringsopgaver med økonomiberegning, tænkte han, og det kom til at passe. Straks efter var han i job i Vejle hos byggefirmaet, Hellebohuset, hvor han fik brug for sine efterhånden mange færdigheder. I hvert fald lige til en dag i 1980, hvor jobbet stod eller faldt på Eriks vilje til at flytte til Algeriet som led i en større byggeopgave. Med henvisning til andre fremtidsplaner takkede Erik nej, og det blev starten på nævnte fyrre år som selvstændig erhvervsdrivende.

Fra kælder til ikonisk domicil + datterselskab med millionomsætning
Forholdene var yderst beskedne i starten. Erik tog base i forældrenes kælder på Højtoftevej 6 i Viborg godt hjulpet af sin mor som telefonpasser og en enkelt svend. Springet til ny adresse og flere ansatte kom nogle år senere, da O.F. Mortensens søn, Bent Mortensen, foreslog Erik, at de to fusionerede.

Med B for Bent og E for Erik grundlagde de BE Installationer, der med årene er blevet en af landsdelens største, privatejede og mest veldrevne elinstallations-virksomheder. Det bevises af knapt halvfems ansatte, flotte regnskaber, en ikonisk administrationsbygning ud til ydre ringvej i Viborg og op til flere fine erhvervspriser. Og det er ikke det hele!

I 2008 etableredes BE Cablecon A/S med speciale i konfektionering af kabler til vindmølleindustrien. Virksomheden blev hurtigt succesfuld. Der var hundrede ansatte, da den ti år efter blev solgt til den internationale koncern, Nexans.

Fremtiden er kørt i stilling
Bent har for længst solgt sin andel fra for at gå på pension, og snart kunne det også blive Eriks tur. Sådan bliver det bare ikke, for Erik har alt for meget kærlighed til sit livsværk og fart i blodet til at stoppe. Han stopper kun i direktørrollen, som han om få uger overlader til vores driftschef, Brian Bryrup, der er en del af ejerkredsen og bestyrelsen foruden Klaus Møller og Erik selv.